torstai 26. huhtikuuta 2012

Karjalanpiirakat

Leivoin eilen ensimmäistä kertaa itse karjalanpiirakoita! Koulussa joskus jollain "köksän" tunnilla tehtiin, mutta nyt vasta sain tehdä kaikki työvaiheet itse. Suht' helppoja on tehdä vaikka aikaa tuohon kyllä menee!

Ensin keitin riisipuuron täytteeksi. Ohjeessa oli täysmaitoon tehtynä mutta itse laitoin tavallista kevytmaitoa ja hyvää tuli kuitenkin. Pohjataikina jäi vähän liian löysäksi ja kun sitten myöhemmin lisäsin vielä jauhoja, tuli taikinasta moninverroin helpompi työstää!

Ulkomuotoa pitänee vielä hioa, mutta kyllä ne kuitenkin karjalanpiirakoiksi tunnistaa, eikö?




Riisipuuro:

2 1/2 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa (itse laitoin kevytmaitoa)
50 g voita
2 tl suolaa
1 kananmuna

Ensin kattilaan tuo vesi ja kun se kiehui, laitoin riisit perään ja annoin kiehua kunnes vesi oli imeytynyt riiseihin. Lisäsin tässä vaiheessa jo suolan ja sitten myös maidon. Tunnin verran piti keitellä että valmistui puuroksi ja sitten ihan lopussa lisäsin tuon voin. Pieninä paloina kannattaa laittaa niin sulaa nopeampaa! Kun puuro oli jonkun verran jäähtynyt, lisäsin vielä tuon kananmunan. Lisää muka kiiltoa puuroon, mutta itse en huomannut eroa! ;)

Pohjataikina:

3 dl vettä
1-2 tl hienoa suolaa
2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl ruisjauhoja

Sekoitin kylmään veteen suolan ja vehnäjauhot ja sitten perään nuo ruisjauhot. Itse laitoin taikinaan ruisjauhoja lopulta reilustikin enemmän kuin tuossa ohjeessa. Mielestäni siitä taikinasta saa tehdä aika "kovan". Lisäksi lisäsin ohjeeseen myös muutaman ruokalusikallisen öljyä niin oli taikinaa helpompi työstää!

Paitoin piirakat 275 asteessa (niin kuumaksi kuin uunin saa) ja noin 10 minuuttia paistuivat.
Paiston jälkeen käytin nämä vielä voisula/maito seoksessa ja valmista tuli! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti